Freia Groep en WakaWaka helpen kansarmen met toegang tot onderwijs

PERSBERICHT – 12 juni 2023

DE BILT  –  Freia Groep en WakaWaka gaan samenwerken om kansarmen in off grid gebieden toegang tot onderwijs te geven. De overeenkomst waarmee dat wordt geregeld is op 5 juni jl. getekend door Cor Vink, algemeen directeur van Freia Groep, en Albert-Jan Postma, mede-eigenaar van social enterprise WakaWaka.

De afspraak die Freia Groep en WakaWaka hebben gemaakt voorziet erin dat deelnemers aan een programma van Freia Groep als cadeau een WakaWaka ontvangen. Voor elke cadeau gegeven WakaWaka doneert Freia Groep bovendien een bedrag aan Stichting WakaWaka Foundation die daarmee een lampje koopt voor mensen in gebieden die door oorlog, rampen of armoede off grid zijn (geraakt). Samen dragen ze hiermee bij aan een betere wereld.

Freia Groep wil van betekenis zijn
De samenwerking is ontstaan vanuit de overtuiging van Freia Groep dat elk mens van betekenis wil zijn. Leren en ontwikkelen zijn daarbij krachtige middelen. Toegang tot onderwijs is voor mensen in gebieden die verstoken zijn van licht en stroom in veel gevallen de poort naar een betere toekomst. En licht maakt het voor kinderen mogelijk om ’s avonds hun huiswerk te doen. Cor Vink zegt hierover: “De opleidingsbedrijven uit onze groep dragen elk voor zich al bij aan goede doelen, maar wij waren op zoek naar een betekenisvol doel waarmee we als groep impact zouden kunnen hebben. Toegang tot onderwijs gaat ons vanzelfsprekend aan het hart. Vandaar dat we besloten hebben om WakaWaka te steunen.”

Stroom als mensenrecht
WakaWaka breekt al bijna vijftien jaar een lans voor mensen in gebieden die geen toegang hebben tot licht en stroom als gevolg van rampen of conflictsituaties. WakaWaka ziet stroom als een mensenrecht en vindt dat iedereen toegang moet hebben tot schone en betaalbare energie. Dat doet WakaWaka door hoogwaardige consumentenelektronica te maken die op zonne-energie werkt, zoals lampjes en powerbanks. Deze producten zijn geliefd bij onder meer backpackers en festivalgangers en leveren betaalbare en duurzame energie aan mensen in gebieden waar dat nodig is en waar aan zonlicht in veel gevallen geen gebrek is. Het geld dat WakaWaka verdient aan de verkoop van consumentenelektronica en donaties van partners als Freia Groep stelt de BCorp-gecertificeerde organisatie in staat haar goede werkt te doen. Om hulp op de goede plekken te krijgen werkt WakaWaka samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven.