Beleid hybride werken

Binnen Freia Groep werken we volgens het hybride-werkenbeleid, waarbij deels op kantoor en deels op afstand wordt gewerkt.

  •  Je bent 50% van jouw arbeidsuren per week aanwezig op kantoor met een minimum van 2 dagen. Die twee dagen zorgen ervoor dat we in verbinding blijven, kunnen samenwerken, geïnspireerd worden, etc. Per bedrijf of afdeling worden deze vaste dagdelen vastgesteld voor alle medewerkers die in het bedrijf/afdeling werkzaam zijn. De directeur van ieder bedrijf is hier leidend in.
  • Buiten je vaste kantoordagen, werk je plaats onafhankelijk. Je kunt er dus voor kiezen thuis te werken, op kantoor, of op een andere locatie naar keuze (dit kan dus ook de koffietent op de hoek zijn). Je laat je collega’s weten wanneer je waar bent.
  • Thuiswerken is nooit een recht en het bedrijfsbelang gaat voor. Jouw leidinggevende kan jou vragen vaker dan het minimum aantal dagdelen aanwezig te zijn als de situatie daarom vraagt. De thuissituatie is nooit leidend.
  • Je bent telefonisch bereikbaar op werkdagen volgens je rooster ((bijzonder) verlof is uitgezonderd).
  • We willen voorkomen dat ‘always on’ de nieuwe standaard is/wordt. Om de balans tussen werk en privé niet uit het oog te verliezen, adviseren wij dat je er over nadenkt wanneer je bereikbaar wilt zijn. Maak hierin bewuste keuzes en maak het bespreekbaar met je collega’s als je denkt dat de balans scheef gaat.
  • In de eerste drie maanden van je aanstelling werk je zoveel mogelijk op kantoor om snel en goed ingewerkt te raken. Dat gaat uiteraard alleen op als er voldoende andere collega’s aanwezig zijn op kantoor.
  • Vanuit de afdeling Mens & Ontwikkeling stimuleren wij om eens per kwartaal gezamenlijke Freia-brede – online, offline of blended – activiteiten te organiseren. We stimuleren daarmee de interactie tussen medewerkers van Freia-bedrijven onderling. De voorkeur gaat ernaar uit dat medewerkers aanwezig zijn op hun vestiging voor de interactie tussen de verschillende bedrijven/afdelingen in De Bilt, Amstelveen en Groningen Meerwold. TSM en AOG delen hun pand niet, dus daar is dit niet van toepassing. Interactie tussen de twee locaties in Groningen stimuleren we ook.
  • Momenteel is ongeveer 10% van de bureaus gemakkelijk in hoogte verstelbaar zodat er voldoende capaciteit is om arbotechnisch verantwoord de werkplek in te richten. Bureaustoelen zijn al verstelbaar.
  • Iedere locatie heeft een vast aantal grote schermen zodat je, als je functie daarom vraagt, hier gebruik van kunt maken.
  • Iedere locatie heeft laptopstandaards, losse toetsenborden en muizen beschikbaar zodat je in een goede ergonomische houding kunt werken. Deze zaken worden centraal geregeld. Indien je er ook thuis behoefte aan hebt, kun je deze middelen aanvragen via mo@freia.nl.
  • Je kunt per jaar € 80,- declareren voor benodigdheden voor het thuiswerken. Denk hierbij aan zaken als een WiFi-signaalversterker, bureaustoel, laptop accessoires, oordopjes, een headset en andere noodzakelijke middelen om je werk gemakkelijker te kunnen doen. Alleen declaraties voor tastbare middelen met bijgevoegde bonnen worden geaccepteerd op deze post. Declaraties voor bijvoorbeeld sneller internet of de energierekening, vallen dus nadrukkelijk onder de categorie ‘Thuiswerkvergoeding Freia Groep’. Daarnaast kun je eenmalig € 25,- declareren voor een laptoptas. Denk je nog iets anders nodig te hebben, dan ga je i.o.m. je leidinggevende en de afdeling Mens & Ontwikkeling kijken naar de mogelijkheden. Declareren kan in Visma onder het kopje ‘Thuiswerken’.
  • Thuiswerken is een keuze en daarom faciliteren we per persoon één werkplek die aan de arborichtlijnen voldoet. Aanpassing/inrichting van de thuiswerkplek kan worden ‘uitgeruild’ tegen materialen van kantoor. Zo kun je bijvoorbeeld een groot scherm/bureaustoel in bruikleen krijgen. Dit is maatwerk en dat doe je in overleg met je leidinggevende en de afdeling Mens & Ontwikkeling.
  • We sturen actief op het opnemen van verlof. Dit om te stimuleren dat je een gezonde balans werk-privé houdt. Het is gezond regelmatig af te schakelen en tijd voor jezelf te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door een week verlof op te nemen in de periodes januari t/m april en september t/m december en 3 weken in de zomerperiode. Een andere verdeling is uiteraard ook mogelijk in overleg met je leidinggevende.
  • Tussen kerst en oud en nieuw zijn we gesloten mits de bedrijfsvoering dit toelaat. Voor sommige medewerkers is dit niet mogelijk vanwege de aard van hun werk. Zij nemen in overleg met hun leidinggevende een aantal andere dagen vrij rondom die periode. Een voorbeeld is de financiële administratie in verband met de jaarafsluiting. Daarmee worden maximaal 5 verlofdagen aangewezen door directie. De overige zijn vrij in te vullen.
  • Denk goed na over wanneer je elkaar live en wanneer juist online ontmoet. Stimuleer elkaar goed na te denken voordat je in de auto stapt. Dit met het oog op duurzaamheid. Zo kan bijvoorbeeld de kick-off van een project best fysiek plaatsvinden maar werken we daarna zoveel mogelijk online.